Atelier of the Excavator

Urban Exploration | bARCH studio

Traditional archaeological excavations are often shrouded in mystery and secrecy, drawing crowds of curious onlookers who do not understand the nature of the process at hand. The aim of this design was to create transparency, both literally and figuratively, while allowing for the flexibility of space that an archaeological dig requires. A transparent roof structure at street level allows the curious onlooker a complete view of the excavation.

Riding along two large tracks, sections containing living and working quarters can be easily moved as the excavation progresses. Opaque panels roll along an upper track, providing privacy where needed. The entire structure is modular, and can be disassembled when the excavation is complete and moved to another site.