Lakehouse

Lake Martin, AL | bARCH studio

Working with a large change in elevation on site, the lake dwelling was developed using levels for living, eating, sleeping, and relaxing. Expansive windows in the back of the dwelling allow for unobstructed views of the lake, while the front entry responds to the scale of the street and the pedestrian. Central to the design is the large fireplace, which acts as both an organizing element, as well as an indicator of the large scale of the main space.

Through a series of study models, main elements of design were refined and compared to other classmates' models to observe how each design responded to its specific "lot" in the development. Inspiration was garnered from nautical clippers and ship building, revealing itself in the angular nature of the back roof structure, which directs views out onto the lake.